SCHOONMAAK NA SUÏCIDE

Schoonmaak na zelfdoding/suïcide of moord

Een zelfdoding of moord komt altijd als een onaangename verassing voor de familie. Niemand wil dat zijn of haar dierbare een einde aan zijn/haar leven maakt, of wordt gemaakt. Er komt veel verdriet bij kijken. Bovendien komen er vele vragen en soms verwijten af op de directe familieleden, kennissen en vrienden. Helaas komt er ook nog eens bij dat de plaats waar dit heeft plaatsgevonden, schoongemaakt moet worden. Een plaats delict door een suïcide of moord is heel erg heftig om aan te zien. Er komt erg veel bloed vrij en kan door heel de kamer of zelfs woning zitten. 

 

Daarom moet zoals bij een onopgemerkt overlijden de ruimte professioneel behandeld en gereinigd worden. Dat schoonmaken is meer dan even schoonmaken, inpakken en verwijderen van wat materialen. Vaak is er een zogenaamd ‘biohazard infectiegevaar’ omdat voorwerpen besmet zijn geraakt met lichaamssappen (bloed, urine etc.). Bovendien zijn er ook altijd onaangename geuren zoals een penetrante geur, waarvoor ook een oplossing moet worden gevonden. Op tv ziet een moord of zelfmoord er vaak behoorlijk ‘clean’ uit, maar de werkelijkheid is anders. De ruimte kan namelijk compleet onder het bloed en andere lichaamssappen zitten en bovendien kan allerlei schade aan de ruimte zijn aangebracht. Het is voor iedereen een overweldigende ervaring een dergelijk ruimte te moeten betreden en bijna zonder uitzondering weet je dan amper waar je bij het schoonmaken het eerst moet beginnen. Laat staan dat je op de hoogte bent van alle aspecten in verband met de persoonlijke hygiëne en veiligheid waarmee rekening moet worden gehouden.

 

Familieleden, vrienden en kennissen worden dan ook door ons altijd afgeraden om de schoonmaak zelf uit te voeren. Hulpverleners zoals de Politie vertellen meestal ook dat er professionele schoonmaak nodig is. Op de eerste plaats zijn er de al genoemde gevaren voor de eigen gezondheid. In het menselijk bloed kunnen verschillende ziekten leven, die soms dagen of wekenlang buiten het lichaam kunnen overleven. Hepatitis is hiervan een goed voorbeeld. Maar daarnaast geeft bijna zonder uitzondering elke ruimte waar de moord/zelfmoord heeft plaatsgevonden een verontrustend visueel beeld (traumabeeld). Een beeld dat bij je een langdurige, traumatische indruk kan achterlaten. Wanneer er een vuurwapen werd gebruikt, is er evenveel materiaal aanwezig dat je met het blote oog niet kunt zien als dat je het wel kan zien. Het is voor de veiligheid van toekomstige bewoners belangrijk dat alle biologische restanten correct worden behandeld.

nuclear-2082637

Bij moord of zelfmoord gelden voor het schoonmaken zeer strenge procedures om alles weer veilig achter te laten. Daarvoor heb je professionals nodig, vakmensen die zijn getraind voor deze speciale vorm van schoonmaak. Onze schoonmaaktechnici zijn deskundigen in het opsporen en behandelen van gebieden die wel of niet zichtbaar besmet zijn geraakt. Zij laten een ruimte echt 100% veilig achter in plaats van alleen visueel schoon te maken. Zij beschikken over de gewenste kennis en de juiste materialen/chemicaliën om de opdracht uit te voeren. Zij zorgen ervoor dat de ruimte zo snel mogelijk weer terugkomt naar zijn voormalige toestand. Onze klanten kunnen dan zonder angst voor mogelijke gezondheidsrisico’s weer de ruimte betreden. Het beeld van de plaats delict hoeft hierdoor ook nooit herinnerd te worden. 

 

Onze gespecialiseerde schoonmaaktechnici kunnen ingezet worden na een lijkvinding of ernstig ongeval met veel bloedverlies of andere lichamelijke vloeistoffen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.

''ONZE EXPERTS STAAN KLAAR OM JE VAN DIENST TE ZIJN''