HOARDING/ VERZAMELWOEDE

Je kent wel de televisiebeelden of krantenberichten over een woning van een dwangmatige verzamelaar of ‘hoarder’. Een huis dat tot aan het plafond is volgestouwd met spullen, waartussen allerlei etenswaar ligt en allerlei ongedierte rondscharrelt. Een aanrecht vol spullen waarvan de houdbaarheidsdatum lang is verstreken. Een toilet en doucheruimte waarvan je amper een voorstelling kunt maken van de ondragelijk stank en alle ongedierte. De verzamelstoornis is een psychiatrische aandoening met als kenmerk de onmogelijkheid van de patiënt om bezittingen weg te gooien. De woning raakt van lieverlee zo vol, dat geen ruimte overblijft voor normale bewoning. Daarna ontstaat de fase van verwaarlozing, waarbij gezondheidsrisico’s ontstaan voor de bewoner en zijn directe omgeving. Het aantal dwangmatige verzamelaars is veel hoger dan men zou verwachten, maar slechts bij een beperkt deel loopt het zo de spuigaten uit dat gespecialiseerde hulp moet worden ingeschakeld. Meestal zijn dan al vele jaren van vervuiling voorbijgegaan.

 

Verzamelwoede-schoonmaak is het opruimen, schoonmaken en reinigen van de woning van zo’n ‘hoarder’. Na al die jaren van verzamelen en vervuilen is meestal het een en ander aan de woning beschadigd. Maar vooral voor de bewoner is inmiddels een situatie ontstaan die bedreigend is voor zijn of haar gezondheid. Het is altijd een uitdagende opdracht om de woning weer leefbaar te maken. De mensen die met zo’n opdracht worden belast, kunnen met allerlei soorten vuil in contact komen. We hebben woningen aangetroffen waarin het toilet al jaren in onbruik was. We treffen dan verzamelde papieren zakken, met menselijke ontlasting en flessen met urine. Dit levert shockerende beelden op. In andere woningen lagen in de hoek stapels met verrot voedsel. Een enkele keren tref kadavers van huisdieren aan . Je kunt uitwerpselen vinden van ratten, muizen en ander ongedierte, die nog levend door de voorwerpen en het vuil rennen. Uitwerpselen bevatten allerlei soorten ziekten die hepatitis, tetanus en dergelijke ziekten kunnen veroorzaken. Zonder uitzondering werd geslapen op een ernstig vervuild matras bevuild met bloed en ontlasting. Het is een zeldzaamheid dat niet alle meubels vervuild en beschadigd zijn. We letten op scherpe objecten (messen, gebroken, glas, naalden of andere scherpe objecten), die als ze besmet zijn levensbedreigende ziektes kunnen veroorzaken. En overal is het vies en vuil. Alles duidt op een gevaarlijke situatie: brandgevaar, onhygiënisch, onveilig.

''HET SCHOONMAKEN VAN EEN HOARDER-WONING BRENGT GEZONDHEIDSRISICO’S MET ZICH MEE EN KAN TOT GEVOLG HEBBEN DAT IEMAND ZEER ZIEK WORDT''

Het schoonmaken van een hoarder-woning brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en kan tot gevolg hebben dat iemand zeer ziek wordt. Het is sterk af te raden dat zo’n woning door personen wordt gereinigd die hiervoor niet speciaal zijn opgeleid. Het is een opdracht die absoluut door professionals moet worden gedaan. Er is durf voor nodig maar zeker ook een vaste strategie. Vaak is de beste methode dat het project wordt onderverdeeld in enkele overzichtelijke deelprojecten. Onze mensen dragen bij het betreden van zo’n woning beschermende werkkleding, zijn voorzien van professioneel materiaal en weten exact welke procedures ze moeten volgen. Zoveel mogelijk worden bruikbare en kostbare voorwerpen voor de bewoner bewaard. Het gros zal echter onbruikbaar zijn en moet zo snel mogelijk worden afgevoerd via afvalcontainers. Spullen die kunnen worden hergebruikt (koelkasten, wasmachines, tv’s etc.) worden naar de juiste afvalverwerkende organisaties doorgestuurd.

 

Alles is erop gericht voor de bewoner weer een schone omgeving te creëren, zodat hij/zij in samenwerking met de instanties weer kan werken aan een normaal leven. Wij zien dit werk als een geweldige bijdrage om iemand zijn of haar leven weer de goede kant op te sturen.

 

Ken je een familielid, kennis of vriend die te maken heeft met een oncontroleerbare verzamelwoede? Iemand die in een gevaarlijke en onhygiënische situatie dreigt te geraken? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie en advies.

 

Onze gespecialiseerde schoonmaaktechnici kunnen ook ingezet worden na een onopgemerkte overlijden of ernstig ongeval met veel bloedverlies of andere lichamelijke vloeistoffen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.

''ONZE EXPERTS STAAN KLAAR OM JE VAN DIENST TE ZIJN BIJ HET SCHOONMAKEN VAN EEN HOARDER-WONING''